Inspiratie kleurkaart maken
DIY, Interieur

Inspiratie • Kleurkaart maken

Als je een nieuwe ruimte gaat inrichten, is het fijn om wat houvast te hebben. Zo word het uiteindelijke resultaat een mooi geheel. Hiervoor kan je een inspiratie kleurkaart maken, waarop je het hele ontwerp kan baseren. Lees hier mijn tips!

Belangrijk bij het maken van een inspiratie kleurkaart maken voor het interieur is een goede basis, een mooi sfeerbeeld. Dit is geen interieurfoto, als je namelijk een interieurbeeld gebruikt kan het zijn dat je daarvan in je proces en kopie probeert te maken en dat is juist niet de bedoeling! Met een goede kleurkaart zorg je ervoor dat het eindresultaat eigen is en dat jij je happy voelt in de ruimte.

inés Maestre

Gevonden in een Spaans interieur magazine. Klik op de foto voor source.

Een mooi start punt is natuurlijk Pinterest. Maar soms is het ook fijn om mooie tijdschriften door te bladeren. Bijvoorbeeld de Flow, Happinez of een mode blad. Deze bladen hebben mooie reportages waarvoor ze prachtige beelden creëren. Ook prettig is om te werken met een groot beeld, een A4-tje is een goed uitgangspunt.

Dit beeld is je basis, dus de kleuren en de sfeer willen we teruglaten komen in de inspiratie kleurkaart en het interieur.

Nu is het zaak om met de foto naar de Gamma/Praxis/Karwei te gaan en van alle kleuren die eruit springen is het zaak om een staaltje mee te nemen.

Kleur moodboard maken
Kleur moodboard maken

Kleuren selecteren.

Op je kleurkaart komen uiteindelijk een hoofdkleur, steunkleur en accentkleur. Deze kan je op elke manier indelen, als het maar goed voelt.

De hoofdkleur wordt het meeste gebruikt in je interieur, denk hierbij aan de muren, het plafond, of misschien de vloer. Als je een neutrale vloer hebt, kan je wat meer uitpakken op de muren.

Met de steunkleur zorg je voor afwisseling, wat spanning. Een kast of stoel die geverfd is, een muur met een fellere kleur of behang. Het overheerst niet, maar is wel aanwezig.

Bij de accentkleur kan je denken aan alles wat makkelijk te vervangen is. Een lamp, vloerkleed of kussens. Ze zorgen voor afwisseling en speelsheid in je ontwerp.

Kleur moodboard maken
Kleur moodboard maken

Als je alle kleuren uit je beeld in staaltjes hebt, ga je schuiven en combinaties maken. Zorg voor een neutrale ondergrond, zodat deze niet afleidt van de kleuren.  Wat staat goed bij elkaar, komen de kleuren mooi tot zijn recht. Het kan zijn dat je heel snel al een goede kleurkaart hebt, of dat je er even afstand van moet nemen.

Misschien kan je een kleur toevoegen die niet in de foto zit, maar wel goed zou passen. Bij het schuiven kan je al rekening houden met de hoofd, steun en accent kleuren.

Als je tevreden bent met je selectie en je weet dat je niets meer kan toevoegen is het tijd om je inspiratie kleurkaart definitief te maken! Zorg ervoor dat elke kleur even groot is en plak deze (met fotolijm of rubbercement) op een stevig stuk papier. Schrijf ook de namen van de kleuren op zodat je weet hoe ze heten.

Klaar is je inspiratie kleurkaart! Volgende stap is een simpel moodboard maken voor sfeerinspiratie. Daarover zal ik snel een blog schrijven, so keep tuned!

XO Stephanie

Vorige bericht Volgende bericht

You Might Also Like

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.